
Profesorul Hâncu nu este un nutriţionist cu viziuni extreme, nu îţi interzice să mănânci anumite alimente, dar îţi recomandă echilibru alimentar şi mişcare multă, elemente care ajută la prevenirea bolilor care fac ravagii şi ucid milioane de oameni: diabet, obezitate, boli cardiovasculare şi cancer. „Este interzis să interzicem, trebuie să fie un echilibru în toate, iar aceasta se învaţă pe parcurs”, spune profesorul Hâncu. Cât despre prevenţie, specialistul clujean afirmă că este „cea mai bună formă de tratament”.
14 milioane de decese anual din cauza mâncării

Ca oamenii să fie mai sănătoşi, trebuie modificată mentalitatea pentru a conduce la transformarea stilului de viaţă, aspecte care sunt foarte dificile. „Să schimbi alimentaţia unui popor este un lucru extraordinar de greu. Noi, forurile ştiinţifice, educaţionale, ne-am organizat să facem educaţie nutriţională populaţională. Când faci o astfel de educaţie îi spui omului şi cum să se mişte, cum să nu bea, cum să doarmă”, explică Nicolae Hâncu.
Cât trebuie să dormim şi când
Nu doar în alimentaţie trebuie să fim echilibraţi, ci şi când vine vorba despre somn. „Somnul are o influenţă extraordinară asupra comportamentului şi greutăţii noastre. Ar trebui să dormim între 7 şi cel mult 9 ore pe noapte, din care o oră să fie înainte de miezul nopţii. Dacă nu se doarme noaptea, totul lucrează împotriva sănătăţii. Nici prea mult somn, 10-12 ore cum obişnuiesc marii somnoroşi, nu face bine”, declară specialistul.

Stilul de viaţă a dus la o epidemie de diabet
Potrivit profesorului Hâncu, acum asistăm la cea mai mare „epidemie” de diabet din istorie. Şi totul se datorează stilului de viaţă care s-a schimbat în rău de-a lungul anilor. „În vara lui 1967 am intrat ca preparator la Clinica Medicală II, care avea şi Centrul de Diabet în subordine. Am fost repartizat imediat la Centrul de Diabet şi din toamnă am răspuns de acest centru. Pe vremea aceea avea înscrise sub 1.000 de persoane şi în momentul de faţă sunt 28.000. «Epidemia» aceasta de diabet şi obezitate este probabil cea mai mare din istoria umanităţii. Cauzele ei sunt, fără îndoială, legate de stilul de viaţă. Înainte dacă voiai să urci la Babele din Bucegi urcai cu picioarele, iar acum urci cu maşina sau cu telefericul. Stilul de mâncare s-a schimbat în totalitate, există sedentarism, fumat, alcool”, spune Nicolae Hâncu.
Medicina precisă este medicina viitorului

Profesorul Hâncu subliniază că medicina personalizată este parte din medicina precisă care cuprinde mai multe elemente. „Medicina personalizată tratează genotipul, deci ai particularităţile genetice, le explorezi şi vezi în detaliu tot ce se poate”, explică specialistul clujean.
În cadrul medicinei precise există şi nutrigenomica. Aceasta „se referă la adaptarea nutriţiei la genele pe care le avem. Genele răspund la un anumit tip de mâncare. Alături de nutrigenomică există farmacogenomică, adică dai medicamentul potrivit în funcţie de genele pe care le ai”.
Mediul, parte a medicinei precise
Pe lângă aceste elemente, mediul în care omul trăieşte îl influenţează foarte mult „şi atunci medicina trebuie să ofere posibilităţile prin care să cuantificăm influenţa mediului asupra noastră, să cuantificăm cât ne mişcăm”.

Mediul, zgomotul, flora microbiană, genetica ce analizează în totalitate organismul uman din aceste puncte de vedere – în funcţie de acestea se aplică medicina precisă.
Medicina a fost decizia tatălui meu
Prof. dr. Nicolae Hâncu este din Blaj, judeţul Alba. A intrat la UMF Cluj în 1957. Decizia de a urma calea medicinei aparţine tatălui său. „Medicina a fost hotărârea tatălui meu, nu a fost a mea. Eram elev de liceu la Blaj şi eram îndrăgostit de profesoara mea de limba română. Tata mi-a spus: «Eu nu am bani să te ţin la facultate ca să devii profesor de română, să mori de foame şi eu să te ajut în continuare». Asta era în anii ’54-’55. Am dat admitere la Facultatea de Medicină, am intrat în 1957, am devenit intern prin concurs, după care am rămas în continuare în Cluj. Apoi am devenit preparator în Cluj şi am început drumul spre scările ierarhiei”, îşi aminteşte profesorul.
În 1967 a început cariera medicală propriu zisă. „În vara lui 1967 am intrat ca preparator la Clinica Medicală II, care avea şi Centrul de Diabet în subordine. Am fost repartizat imediat la Centrul de Diabet şi din toamnă am răspuns de acest centru”, povestește specialistul clujean.
Citiți și:
Topul celor mai periculoase fructe şi legume din agricultura industrială cu un conţinut alarmant de pesticide
Jamie Oliver a câștigat până la urmă procesul cu McDonalds! Mâncarea lor nu este comestibilă!Regulile de aur ale dietoterapiei
yogaesoteric
7 octombrie 2016